Ossi Ojutkangas — sodassa kaikkia vastaan "En yritä loukata ketään erityisesti, vaan tasapuolisesti kaikkia." - Kalervo Palsa

Päivän järkytys: Eksoottinen Lidl Suomen

  • On Suomessa pärjätty ennenkin ilman Etelä-Euroopan pullamössöleipää. Kuva: Wikimedia Commons
    On Suomessa pärjätty ennenkin ilman Etelä-Euroopan pullamössöleipää. Kuva: Wikimedia Commons

Aurinkoinen sää oli jatkunut keskiviikkona 12.6.2013 koko päivän, joten päätin puolisoni kanssa ostaa virvokkeita Tampereen Hallituskadulla sijaitsevasta Lidlistä. Tummia pilviä oli kyllä ilmassa, mutta synkistä ennakkomerkeistä huolimatta astuimme sisään 2000-luvun alussa Suomeenkin levittäytyneeseen saksalaiseen vähittäistavarakauppaan. Tarkoitus oli ostaa vähän ruokatarpeitakin, joten nappasin käteeni portista sisään astuttuani sinisen muovikorin. Tämän jälkeen havahduinkin varsin erikoiseen näkyyn: ihmisiä oli tungokseksi asti keräämässä paperipussiin tuoreita Lidlissä paistettuja leivonnaisia. Olin toki tietoinen siitä, että Lidl myy toisinaan enemmän tai vähemmän eksoottisia kausituotteita, mutta en olisi uskonut tämän käyvän niin selvästi jo ilmi kauppakäyntini alussa.

Ensinäkemältä voisi jopa uskoa, että Lidl tekisi vain hyvää työtä levittämällä tällä tavoin etelä-eurooppalaista monikulttuuria Suomeen. Jokin oli kuitenkin pielessä. Yhtään ihmistä en nähnyt tutkimassa perinteisiä suomalaisia ruisleipiä tavanomaisella leipähyllyllä. Ciabattat sun muut eksoottisesti nimetyt leivonnaiset veivät voiton. En voinut välttyä déjà vu -kokemukselta. Olen nähnyt vastaavaa vain käydessäni Etelä-Euroopan maissa, niissä samoissa jotka ovat raha-asiansa täydellisesti sössineet ja joihin korruptoituneet Suomen poliitikot ovat miljoonia veroeurojamme kaataneet. Lidlin ilmapiiristä huokuikin eräänlainen juurettomuus. Mitä vikaa muka tavanomaisessa suomalaisessa leivässä on? Miten olemme pärjänneet aivan hyvin tähänkin asti ilman kaikenlaisia ciabattoja? Ymmärrän toki cityhipsterit jotka määrittävät identiteettiään ostamalla eksoottisesti nimettyjä hintavia leipiä, mutta oli järkyttävää nähdä tavallisten suomalaisten toimivan samoin.

Tuntui suorastaan painostavalta joutua todistamaan tällaista monikulttuurista ruokakulttuurikokeilua. En voinut välttyä ajattelemasta mitä perinteisten suomalaisten leipomoiden käy tällaisessa tilanteessa. Työttömyys on ongelma jo nyt eikä tämä taatusti ainakaan tilannetta yhtään paranna. Irtisanomisia ja konkursseja on taatusti luvassa ja tästä kaikesta saamme kiittää Lidlin monikulttuurikokeilua. On toki myönnettävä, ettei Lidl ole tällaisessa ensimmäinen. Tuoretta eteläeurooppalaista leipää on saanut jo kauan Stockmannilta. Siellä hinta on kuitenkin toiminut hyvänä ilmiötä rajoittavana tekijänä. Ostajiksi on rajautunut lähinnä vain svenska talande bättre folk ja identiteettiään pönkittävät hipsterit. Lidlin vaikutus suomalaiseen leipäkulttuuriin ei kuitenkaan voi olla yhtä marginaalinen. Sen pystyin jo näkemään omin silmin, kuinka innokkaasti tavikset ostelivat edullisesti hinnoiteltuja leipiä.

Päästyäni kotiin keskustelin asiasta ihmisten kanssa verkossa. Moni muukin purki tyytymättömyyttään tällaista suomalaisen kulttuurin alasajoa kohtaan. Miten voimme antaa Lidlin ottaa myyntiin halpaa tuoreleipää kun myymättä on paljon ennestäänkin suomalaisten leipomoiden perinteisiä suomalaisia leipätuotteita? Eikö suomalaisella ruisleivällä ole enää mitään arvoa? Toista oli Kekkosen aikana, jolloin ruokakaupan tuontitavara oli vain sellaista mitä Suomi ei voinut itse tuottaa. Sillekin mitä Suomeen tuotiin lätkäistiin kunnon hinta joka saa suosimaan kotimaista. Valitettavasti tämä Lidlin kehitys tulee vähentämään meidän kaikkien suomalaisten kiintymystä perinteiseen suomalaiseen leipäkulttuuriin. Sillä tulee olemaan raskaita kansantaloudellisia seurauksia. Kysymys kuuluukin: riittääkö päättäjillämme rohkeutta ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin tilanteen pelastamiseksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Arvo Kuusela

Olen kyllä huomannut LIDL:n uuden tuoreleipäkokeilun tloksellisuuden. Ihmiset ovat innoissaan ostamassa tuoretta lämmintä leipää ja monta kertaa olen kuullut ihastuneita kommentteja.

Tiedä siitä monikulttuurisuudesta. Itse ostan pääasiassa entisiä tuotteita, niitä joita olen ennenkin ostanut. Revittyä rukiista, jotain reissumiehen tyylistä ja maalaissämpylöitä, kahvin kanssa jotain rinkeleitä. En ole itse muuttanut kulutustottumuksiani tuoreleipätuotteiden tulon myötä.

Muuten olen LIDL:n vakioasiakas. Myymälätila on sopivan pieni, ei tarvitse harhailla Citymarkettien ja Prismojen hehtaarihalleissa tavanomaisia päiväostoksia tehdessä. LIDL:stä saan kaiken tarvitsemani, paitsi kirnupiimää. Kirnupiimää käyn joskus ostamassa Prismasta tai Citymarketista.

Kirnupiimänhakumatkoilla Prismassa tai Citymarketissa kauhistelen siellä kaikkien tuotteiden yleistä kalleutta ja kauhean pitkiä kassajonoja ja sitä miten tavalliset ihmiset tuhlaavat rahansa ja aikansa siellä, kun LIDL:ssä saisi kaiken tarvittavan, kirnupiimää lukuunottamatta, paljon halvemmalla ja paljon nopeammin ja paljon pienemmällä jalkatyöllä.

Olen minä sieltä LIDL:n leipomosta ottanut joskus pantongin tai karjalan piirakoita ja hyviä oliovat, ja tuoreita. Muissa kaupoissa karjalanpiirakat, suomalainen perinneruoka, myydään usein kamalan vanhana, säälittävänä mössönä, muovikääreessä. Se ei tee kunniaa suomalaiselle perinneherkulle, karjalanpiirakalle, LIDL:n leipomo sen sijaan tarjoaa herkun sen oikeassa olo muodossa, lämpimänä ja tuoksuvana.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Itsekin olen huomannut, että Lidlin tuotteet ovat usein aika laadukkaita. Tuotekohtaisia eroja on tietysti paljon. Silti yllättävän moni Lidlin tuote pärjää vertailussa vaikka kriteerinä olisi vain laatu eikä hinta. Sitten kun keskustelen ihmisten kanssa Lidlistä ja sen valikoimasta, törmään vieläkin aina silloin tällöin ihmettelyyn kun sanon samassa lauseessa "laatu" ja "Lidl". Joudun hieman hämmästyneille selittämään, että kyllä, Lidlissä on usein laadukkaita tuotteita. Etkö itse ole huomannut? Niin no, jotkut ostavat sieltä vain kaljaa. Joka tosin sekin on aika hyvää. Lidlin saksalainen Pils on erinomaista saunaolutta.

Laatu tästä Lidlin leipätempauksesta pirullisen tekeekin. Sekä tietysti se, että joku ylipäätään julkeaa tarjota vaihtoehtoja. Suomessahan vallitsee eräänlainen vaihtoehdottomuuden kulttuuri: osta sitä mitä on äläkä valita. S -ja K-ketjukin perustelee toisinaan valikoiman suppeutta sillä, ettei kysyntää ole. Joskus se ehkä pitää paikkaansa, toisaalta taas eihän kysyntää ole kun moni tyytyy hiljaisesti ostamaan sitä mitä kauppias rohkenee myydä.

Juhani Putkinen

Kyllä Lidlistä saa hyvää suomalaista ruisleipää, kuten Reissumiestä - joskus hyvinkin edulliseen hintaan.

Suomalainen maito on Lidlissä oleellisesti edullisempaa kuin muissa kaupoissa.

Prismasta taas saa irtotavarana vaikkapa hyviä suomalaisia suuria perunoita useaa sorttia ja hyviä suomalaisia suuria sipuleita (toki pieniäkin).

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Täytyy myöntää, että aikoinaan suhtauduin vähän epäluuloisesti kyseisen ketjun tuotteisiin, mutta kyllähän sieltä yllättävän hyvää löytyy. Lidlin vihannestiski on usein positiivinen yllätys, vaikka aina ei tiedä, mitä on tarjolla. Edullisesti sieltä saa aurinkokuivatut tomaatit, kaprikset, pähkinät ja sellaiset. Pakastimessa on hyviä äyriäisiä ja kalajuttuja. Etanoitakin saa edullisesti.

Jotkut valmisteet olivat mielestäni ylisuolaisia.

Vaikka asun maaseutusaaristossa, alkavat lähiseuduilta loppua kyläkaupat yksi toisensa jälkeen, joten pakko on ilmeisesti ketjuihin tottua.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tarinasi Ossi ei ole tosi, mutta oletetaan että olis. Ossi on käynyt pitkään ihan väärissä kaupoissa, ja maksanut pitkään ylihintaa samantyyppisestä yleispaskasta, näin homma jokseenkin etenee . Halvan saa halvemmallakin, ja elää pitää, ennemmin tai möyhemmin ;∂

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Suomalaisetkin leipävalmistajat valmistavat ciabattaa. Fazer ainakin. Mutta tuore ruisleipä ja voi: pettämätön makuelämys. Sellaista voisin syödä päivät pitkät.

Jonas Hellgren

Viikon pöydällä kuivanut ja kypsynyt Oululaisen jälkkäri voin, kotimaisen metukan, sinisen emmentalin, ja venäläisten suolakurkkujen kanssa on voittamaton yhdistelmä. Makujen tasapaino saavutettu.
Pakko olla epätervellistä, on se niin hyvää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuolle vetää vertoja vain suoraan leivinuunista otettu ohut ohrarieska, jonka päälle nokare voita. Nautitaan heti, kun on jäähtynyt sen verran, että ei suu pala mutta voi vielä sulaa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Lidlin heikko lenkki oli juuri leipä ja osin siksi liikkeen uudehko leipomosektori juhlistuu. Vastaleivotun vanikan tenhoa ei varmaan tarvitse ihmetellä. Sitä sen sijaan sopii, että myös kotimaisten ketjujen vastaleipomukset ovat keskieurooppalaista tekoa. Miksi_eivät_kotimaisia?

Herätys. Joltain menee bisnekset sivu suun, viiden miljoonan-.

Jaakko Paavilainen

Lidl on rikkana rokassa KESKOn ja ASS-marketin muodostamalle laillistetulle kartellille.

Äitini ja minä - me - käymme viikonloppuisin ruokaostoksilla Lidlissä ja viikolla läheisessä kyläkaupassa.

- Pitäköön KESKO ja ASS tunkkinsa, vaikka kuinka "isänmaallista" olisi!

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kyllä tämä kirjoitus on sikäli tosi, että kävin tänään Lidlissä ja todistin tätä suomalaisten innokasta tuoreiden leipien keräämistä ostoskoreihin. Olin myös ihan aidosti yllättynyt, koska en tiennyt Lidlillä olevan tällaista tuoreen leivän myyntiä. Blogikirjoitukseeni kriittisesti suhtautuneille haluan kuitenkin huomauttaa, ettei ole sattumaa että kirjoitukseni muistuttaa paikoin erästä toista kirjoitusta: http://suomensisu.fi/matkakertomus-eksoottinen-ita...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"S-Marketit ja K-kaupat on aina olleet monikulttuurisia."

Käyttäjän tuomasaarni kuva
Tuomas Aarni

Lidlissä asioin usein, ja ruisleivästä tykkään, mutta pitänee tutustua tähänkin tarjontaan!

Jaakko Paavilainen

No, sanottakoon nyt tähän loppuun, kun kerran leivästä oli puhe:

Ostan lähikaupasta AINA sitä perinteistä jälkiuunileipää... Etelä-Euroopan ihmeet eivät tule kelpaamaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Tässä on olleet raaka-aineet mielestäni suht. kohdallaan.

Käyttäjän LassiMarjamki kuva
Lassi Marjamäki

Trollina juttusi on aika ala-arvoinen. Tyhjä ja mitäänsanomaton. Samaten JOS tämän ottaisi todesta, on uutisarvo silti aika matalalla.

Ainoa harmi tässä oikeastaan on, että sinun kaltaisiasi ihmisiä ei voi viedä oikeisiin töihin.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Olen jo oikeissa töissä. Vai etkö laske sellaiseksi yritystoimintaa?

Käyttäjän ipa kuva
Irma Hirsjärvi

Kiitos, nauroin ihan simona!!! Ihana etnografinen letkaus. Tyylillä.

Lisää.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

"Pakko olla epätervellistä, on se niin hyvää." ;∂

Pentti Savolainen

Jännä kun sama jälkiuunileipä maksaa lidlissä euron vähemmän kuin konsonanttikaupoissa? Ei oikein tuo bonuskorttihomma toimi.

Toimituksen poiminnat