Ossi Ojutkangas — sodassa kaikkia vastaan "En yritä loukata ketään erityisesti, vaan tasapuolisesti kaikkia." - Kalervo Palsa

Jos minä en nuku, et nuku sinäkään!

Katja Lahti kirjoitti Helsingin Sanomissa osuvasti siitä kuinka harvalukuiset aamuvirkut sanelevat suomalaisen yhteiskunnan rytmin. Tutkimustenkin valossa vain harvoille on helppoa herätä aamulla kuudelta, mutta siitä huolimatta heidän mukaan yhteiskunta pyörii. Siksi koulutkin alkavat valitettavan usein klo 8.00 eikä tuntia tai kahta myöhemmin. Muistan itsekin miten kauheita tuollaiset aamut olivat etenkin lukioaikoina. Oli herättävä todella aikaisin myös siksi, että yli 20 kilometrin koulumatkaankin kului paljon aikaa. Pahinta oli kuitenkin yhdeksän aamut, sillä silloin oli herättävä samaan aikaan koska yhdeksäksi meneviä busseja ei ollut. Ongelmia tämä aiheutti erityisesti ylioppilaskirjoitusten kuunteluissa. Kahdeksan maissa koululla oli jo herännyt, mutta tunnin odottelun aikana väsymys hiipi aina takaisin. Seurauksena tietysti se, että kuuntelukokeen hiljaisina hetkinä nukahtelin. Ensimmäinen kuuntelu meni penkin alle ja samoin uusi yritys — nukahtelin silloinkin. Mutta sehän oli tietysti oma vikani kun en ”mennyt ajoissa nukkumaan”.

Suomi on ihmeellinen yhdistelmä yksilö -ja yhteisökeskeistä ajattelua. Yhteisöllisyyshän näkyy siinä, ettei hyvinvointivaltiossa ainakaan vielä jätetä ketään nälkiintymään kadulle tai jäätymään ulos -30 °C pakkaseen. Heitä ei jätetä oman onnensa varaan, vaikka heillä ei olisi ystäviä tai sukulaisia — yhteiskunnan tehtävä on pelastaa heidät, koska niin on katsottu olevan oikein. Toisaalta samaan aikaan aamu-unisuutta pidetään sitkeästi yksilökeskeisesti ihmisen omana vikana. Nukkuminen on tietysti lievempi asia sikäli, ettei unen puutteeseen kovin helposti kuole. Ehkä juuri siksikin suomalainen voi ajatella, että on vain oikein vaatia ihmistä heräämään ”niin aikaisin kuin kaikki muutkin”. Mikä ei tapa, vahvistaa! Tällainen ajattelu on vieläkin suomalaisissa hyvin sitkeässä. On saatu tutkimustuloksia siitä, että erityisesti teini-ikäisten aamu-unisuus ei ole silkkaa laiskuutta ja saamattomuutta. Esimerkiksi tässä Tiede-lehden artikkelissa Helsingin yliopiston neurologian dosentti Markku Partinen toteaa seuraavasti: "Kannattaisi myöhentää nimenomaan yläkoululaisten ja lukiolaisten kouluun menoa. Syyt ovat biologiassa.Teini-iässä tapahtuu siirtymä myöhempään, mikä näkyy 1-2 tuntia myöhäisempinä nukkumaanmenoaikoina. Teini-ikäisen rytmi siirtyy puberteetin myötä, ja oletettavasti hormonaalisilla tekijöillä on merkittävä osuus asiassa". Näyttää kuitenkin pahasti siltä, että sanoipa tutkimukset ja tutkijat mitä hyvänsä, ei se suomalaista kulttuuria miksikään muuta. Tiede-lehden artikkeli on vuodelta 2009. Eikä vuonna 2014 mikään ole muuttunut: koulut alkavat kahdeksalta aivan kuten ennenkin. Uskomus aamu-unisuudesta laiskuuden ja saamattomuuden merkkinä pysyy sitkeästi. Kun Yhdysvaltain Raamattu-vyöhykkeen kreationistit uskovat, että maailma on 3000 vuotta vanha, suomalaiset uskovat yhtä sitkeästi, että aamu-unisuus on yksilön oma vika ja silkaa laiskuutta. Sanoipa tiede asiasta mitä tahansa. Suomalainen kumoaa biologian siinä missä kreationisti arkeologian.

Mistä tämä sitten johtuu? Syitä on toki monia. Tähän on tultu mitä luultavimmin siksi, että Suomi on teollistunut varsin myöhään ja suomalaiset elävät siksi vieläkin maatalousyhteiskunnan vuorokausirytmillä. Hyvä isäntä ja emäntä herää aikaisin lypsämään lehmät. Vaikkei sinulla lehmiä olisikaan, olet huono isäntä tai emäntä jos et aikaisin herää. Jostain syystä Suomessakin tapahtunut kaupungistuminen ei ole tätä asennetta muuttanut. Vaikka ihmiset pakkautuvat pääkaupunkiseudulle, silti ajatellaan näin. Siihenkin on varmasti monia syitä, mutta niistä nostan esiin tässä yhden jota moni ei tule ajatelleeksi. Kuten Lahti kirjoituksessaan toi esiin, on vain vähän ihmisiä joille on luontaisesti helppoa herätä aamulla kuudelta. Siksi kysymys kuuluu, miksi muut suomalaiset hyväksyvät heidän määrittelemän rytmin? Miksi ihmiset hyväksyvät jatkuvat huonosti nukutut yöt ja ankeat aamut? Ehkäpä samasta syystä miksi lapsena remmiä saanut suuremmalla todennäköisyydellä antaa remmiä omillekin lapsilleen. Vahinko laitetaan kiertämään. Paskaa järjestelmää ei haluta muuttaa, koska silloin oma kärsimys olisi ollut ikään kuin turhaa. Vahinko halutaan laittaa kiertämään: jos minä en ole saanut nukkua hyvin aikoihin, ei siihen tule olla oikeutta jatkossa muillakaan. Tästä syystä lukiota käyvät teinit revitään kuudelta ylös jatkossakin. Suomi ei muutu jos suomalaiset eivät itse halua sen muuttuvan. Eivätkä he halua, koska silloinhan joku joutuisi kärsimään vähemmän kuin itse. Ei käy!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

P.S. Suomessa puhutaan paljonkin terveydestä, varsinkin ravintoon ja liikuntaan liittyen. Se on hyvä asia, mutta miksi ihmisen tarve uneen jää terveyteen liittyvissä keskusteluissa usein täysin paitsioon? Sehän on erittäin tärkeä ihmisen terveyttä ylläpitävä asia. Ihminen alkaa oireilla jos ei saa nukkua tarpeeksi. Tästä huolimatta toisten ihmisten unta ei kunnioiteta usein pätkääkään ja pikemminkin vähällä unella selviäviä pidetään lähestulkoon sankareina. Tällä logiikalla pitäisi tehdä sankareita myös niistä jotka selviävät äärimmäisen niukalla ruoalla tai vaikkapa liikunnalla. No niin, tehdäänkö anorektisen laihoista askeetikoista ja liikkumattomista ylipainoisista penkkiurheilijoista sankareita?

Onpas hiljaista.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Rikkaus on köyhiltä pois.
Viisaus on tyhmiltä pois.
Virkeys on unisilta pois.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse tarvitsen semmoiset 10-12 tunnin yöunet, mutta onneksi on nykyään omat aikataulut eikä tarvitse aamulla lähteä mihinkään. Itse asiassa mulle ei saa edes puhua ennen aamu yhdeksää, olen silloin kiukkuinen kuin ampiainen.

Jonne Sirén

Jossain määrin linkin klassikon ensimmäiset viisi minuuttia kuvastavat sitä, kuinka olemme edelleen pillin vihellysten mukaan arkemme aikatauluttavia. Me lampaat, bäääää!!!

http://vimeo.com/m/73585163

Pirjo Jokinen

Toisaalta.. Sähkövaloihin tarvitaan sitä sähköä ja auringonvalo on ihan ok kun sitä on.

Auringonvalosta saa sitä D-vitamiiniakin ja ilmatteeks. Apteekissa se maksaa ja sen tekemiseen kuluu myös sähköä ja ihmiset joutuu käymään enemmän töissä ja tuottamaan enemmän kuta enemmän on tarpeita.

Kaikenlaista aiheutuu siitä kun eletään 24/7

Enkä ole itte mikään mallikansalainen. Voin kuitenkin ymmärtää syitä sille miks päivänvalosta on hyötyä aamun sarastuksesta saakka.

Oishan ne ennevanhaankin voitu lehmät lypsää illoin aamuin niin, että aamulypsyltä pötkölleen ja iltalypsystä touhukkaana aamun sarastukseen pimmeessä ja päre kainalossa roihuten.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En ole puolustanut suurkaupungeille tyypillistä 24/7 elämää. Olen puolustanut pikemminkin sitä, että koulu voisi alkaa useammin klo 9.00 tai vaikka vasta 10.00. Tuollakin jo helpotettaisiin monen ihmisen arkielämää. Kummasti yhteiskunta pyörii täällä Espanjassakin ihan suhteellisen hyvin, vaikka remonttimetelit sun muut möykät aloitetaan vasta yhdeksän aikoihin. Suomessa vastaava aika on 7.00. Silloin käynnistyy ruohonleikkurit, porat ja lehtipuhaltimet. Jos vain tahtoa olisi, tuo aika voisi olla pari tuntia myöhemmin. Ikävä kyllä tuota tahtoa ei suomalaisilla ole "koska näin on totuttu tekemään ja se on laiska joka ei aamulla ylös pääse kello kuusi".

Länsimaisissa yhteiskunnissa esiintyvää "valosaastettahan" on pyritty tutkimaan. Sen tutkiminen on kuitenkin vaikeaa, kun ei oikein voida helposti selittää mikä johtuu suoraan siitä ja mikä on seurausta jostain muusta kaupunkiympäristön seikasta. Hurjimpien arvioiden mukaan keinovalo aiheuttaa ihan suoraan syöpää. Ainakin satelliittikuvat maapallosta yöllä käyvät aika hyvin yksiin syöpien yleisyyden kanssa. Tosin tuosta on vielä vaikea rakentaa mitään todistavaa korrelaatiota. Mielenkiintoinen tutkimusaihe kaikkiaan.

Minulle ja vaimolleni tuli aihe lähelle tässä vähän aikaa sitten kun elimme vajaat kaksi viikkoa ilman sähköä. Ennen kuin ehdimme muuttaa edellisestä asunnosta pois, vuokranantaja katkaisi sähköt vauhdittaakseen muuttoamme. Pelkällä kynttilänvalolla selviämisessä iltaisin oli paljon myönteisiä puolia. Alkoi esimerkiksi väsyttämään paljon aikaisemmin. Keinovalossa tietokoneen ääressä istuessa tulee taas helposti valvottua - liiankin helposti.

Pirjo Jokinen

Niin muuten, ennevvanhaan sanottiin että se on kuin laittais rahaa pankkiin kun nuorimies nukkuu.

Mietin sitä koko lapsuuteni ja vanhemmiten oon aatellu että oisko pois pahanteosta/hölmöilemästä kun annetaan maata vaan?

Markus Toivonen

oikeat työt ovat jääneet sikseen koko aikuisiän ajan, koska en jaksa herätä noihin typeriin aikoihin. onneksi voi leikkiä olevansa muusikko, joten mitä, keikat alkavat suht myöhään, ja treenit pidetään iltapäivällä, a vot, homma ratkaistu. ei tällä kyllä tienaa. mutta aina voi leikkiä olevansa henkisempi ihminen eikä materia kiinnosta ja blah blah, tästä on tullut helvetillinen kierre :)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

ensimmäiset 30 vuotta jouduin/yritin herätä arkiaamuisin ennen seitsemää ja olin aamuyhdeksään asti tajuttoman väsynyt, iltapäivättorkut olivat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Heitin "kellon lepikkoon" vajaa kymmenen vuotta sitten, sanoin tutuille ja asiakkaille ettei minua kannta tavoitella vielä kukonlaulun aikaan jos "henki" ei ole lähdössä,
nykyään herään luonnostani noin 8 aikoihin ja jo valmiiksi aivan pirteänä, ajatus kulkee heti ja olen suhteellisen virkeä koko päivän.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Jokaisella vaikuttaa olevan oma rytminsä. Odotelkoon työnantaja,josko ne joskus tulis töihisä. ;-)

Toimituksen poiminnat