Ossi Ojutkangas — sodassa kaikkia vastaan "En yritä loukata ketään erityisesti, vaan tasapuolisesti kaikkia." - Kalervo Palsa

Hesarin näkemys bloggauksesta heijastelee ajan henkeä

Tänään 6.9.2014 Helsingin Sanomat ”uutisoi” seuraavasti: Suomen parhaat bloggaajat tienaavat kuin lääkärit. Jutusssa esitellään niin sanottuja ”huippubloggaajia” joiden blogit käsittelevät muotia, elämäntapaa ja tyyliä. Tyypillisten vaatteita, meikkejä, yms. esittelevien blogien oheen mahtui myös maininta kulutuskriittisestä Kemikaalicocktail-blogista, mutta muuten esimerkit olivat tyypillisiä kulutukseen keskittyviä blogeja. Tämä on toki loogista jos artikkelin aiheena on kirjoittajalle eniten rahaa tuottavat blogit. Hämmentävää kuitenkin on, että otsikossa puhuttiin ”parhaista” blogeista. Ilmeisesti Helsingin Sanomien näkeys on, että mitä enemmän rahaa blogi tuottaa kirjoittajalleen, sitä parempi se on. Mielenkiintoista.

Myönnetään, onhan se tavallaan hölmöä kirjoittaa blogia saamatta siitä minkäänlaista korvausta. Siis jos ajatellaan blogia vain ja ainoastaan kirjoittajan näkökulmasta. Vai onko näin? Ainakin itse olen ollut huomaavinani, että blogikirjoittelun aloitettuani kirjoitus -ja argumentointitaitoni on parantunut. Keskustelen paljon eri asioista vaimoni kanssa. Koska tunnemme toisemme hyvin, kaikkea ei tarvitse selittää auki, sillä toinen ymmärtää vähemmälläkin. Jos kuitenkin haluan asiasta kirjoittaa blogiin, on sama asia paketoitava sellaisilla lauseilla, että sen ymmärtää joku täysin ulkopuolinenkin. Onnistuminen on vaihtelevaa, eikä ammatikseenkaan kirjoittavien jutut ole aina puhdasta kultaa. Tästä käy hyvänä esimerkkinä monet Helsingin Sanomien kolumnistitkin, joiden kirjoitukset ovat joskus paljon huonompia kuin luetuimmat Uuden Suomen blogikirjoitukset. Toisaalta bloggaus pitää myös yllä suomenkielistä kulttuuria kun suomalaiset jakavat toisilleen tietoa eri aiheista suomeksi. Voisiko tällä kenties olla jotain arvoa, vaikka sitä rahassa ei voikaan mitata?

Miksikö jaksan turhautua tästä Hesarin blogiartikkelista? Siksi, että uskon Suomessa olevan paljon Hesarin tilaajia joiden käsitys bloggaamisesta on aika rajallinen. Kun he lukevat tätä kyseistä artikkelia eniten tienaavista bloggaajista jää heille todella vääristynyt käsitys suomalaisesta blogikulttuurista. Mainitsematta jää vaikkapa palkittu Jukka Kemppinen, jonka historiaa ja tekijänoikeusjuridiikkaa koskevat postaukset ovat sivistäneet yhtä jos toistakin lukijaa. Mainittakoon myös usein taitavasti argumentoiva Ruukinmatruuna, vaikken useinkaan ole hänen kanssaan täysin samaa mieltä. Kemppistä tai Ruukinmatruunan kaltaisia blogeja ei kuitenkaan ole ikään kuin olemassa kun HS kirjoittaa ”Suomen parhaista bloggaajista”. Monia hyviä blogikirjoittajia löytyy myös täältä Uudesta Suomesta. Mutta koska he eivät tienaa kirjoittamisellaan, he eivät toki ole Helsingin Sanomien mittarilla "Suomen parhaita".

Yksi viestinnän perusasioista on, että se mitä jätetään kertomatta viestittää myös jotain. Väitänkin, että redusoimalla bloggauksen näihin artikkelissa mainittuihin blogeihin HS heijastaa nykyaikana vallitsevaa arvomaailmaa. Se on maailma, jossa kaikista ilmiöistä poimitaan esiin käytännössä vain se osa joka jollain tavalla voidaan redusoida rahaan ja kuluttamiseen. Jälkimmäinen voi käsittää sisällään myös kulutuskriittisen blogin, mutta sekin jää täysin saman ilmiön sisäpuolelle. Sen sijaan esimerkiksi historian tuntemus ja laaja yleissivistys eivät ole nykyään kovinkaan suuressa kurssissa. Siksi niihin liittyvät blogit vaietaan kuoliaiksi. Kärjistäen voisi sanoa, että ”ketään ei kiinnosta Kemppisen jorinat”, koska kansaa kiinnostaa Louis Vuittonin laukut, Google Glass-älylasit, iWatch-älyranneke ja Xbox One-pelikonsoli. Suomen suurinkaan sanomalehti ei pysty välttämään ajan henkeä jonka kulutuskeskeisyys on vertaansa vailla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

P.S. Suomen työllisyydestä ja BKT:stä ollaan kyllä huolissaan joka päivä, mutta kovin harva on huolissaan tästä sivistyksen rappiosta. Pikemminkin päinvastoin: moni huutaa kurkku suorana rahoitusta pois milloin filosofialta, taiteelta ja muulta "huuhaalta" tehokkuuden, säästön tai molempien nimissä. En toki väitä, että kaikki tieteet ja tieteenalat tuottaisivat suoraan jotain hyödyllistä, mutta tarvitaan valtavia määriä tietoa jotta niiden joukosta nousisi joskus innovaatioitakin. Internetin esiaste ARPANET oli alunperin ihan silkkaa huuhaa-scifiä, saaden rahoituksensa samasta kassasta jolla rahoitettiin mm. tutkimusta kanojen tappamisesta ajatusten voimalla. Kanoja ei tapettu ajatusten voimalla, mutta Internet syntyi. Suomalaiset liian usein luulevat, että innovaatiot syntyvät laittamalla kaikki munat samaan koriin ja sitten ajetaan sata lasissa toivoen parasta. Ei se noin mene, koska kenelläkään ei ole kristallipalloa josta näkisi mikä projekti ja idea lopulta kantaa kaikkein kauimmas.

Alexius Manfelt

Ossi hyvä, olen täysin erimielinen Hesarin kanssa. Minusta juuri Kemppinen on parasta mitä blgistanissa on olemassa. Ja kuten toteat, niin tälläkin Usarissa on useita todella upeita bloggareita, vaikkapa mainitsen Ari Alkion yhtenä heistä.

Mutta valitettavasti kaupallisuus on syönyt itseensä osan bloggareista ja minua ei voi vähempää kiinnostaa kuinka monta erilaista ja erimerkkistä kassia joku kaveri omistaa. En omista yhtäkään ja en ole edes ajatellut hankkia ;)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Juuri näin. Huomautettakoon, ettei kaupallisuus ole vain naisia koskeva asia kuten Henry Laasanen antaa ymmärtää tuoreessa kirjoituksessaan. Miesten kaupallisuus suuntautuu vain enemmän muualle, kuten vaikkapa älyrannekkeisiin, Google-Glass-laseihin ynnä muihin teknoleluihin. Noita käsitteleviä blogeja ei ehkä Suomessa ole hirveästi, mutta monet kyllä seuraavat englanninkielisiä ko. laitteisiin keskittyviä blogeja. Mikäpä siinä, huvinsa kullakin, mutta itse näen nuo edellä mainitut kapistukset ihan yhtä tarpeellisena kuin uudet muotilaukut.

Jouni Nordman

Miehiä on vaikeampi saada laumautumaan, sillä jokainen joka markkinoinnin ymmärtää, niin tietää teinityttöjän olevan helpoin kohderyhmä johon tuotteensa kohdistaa. Tästä voidaan hyvin ihan musiikin parista johtopäätökset tehdä, sillä kirjavia poika laumoja harvemmin näkee telttailemassa lipunmyynti ovien takana montaa päivää. Tämä sama meininki jatkuu naisten lehdissä ja nykyään myös blogeissa.

Sillä miesten harrastukset liittyvät enemmin tekemiseen, joihin on vaikea kovin suuria muoti virtauksia saada, jolloin myös niissä on paljon vaikeampi rahaa tehdä. Sillä miehillä paljon suuremmat tähdet ovat juuri youtuben kaltaisissa videopalveluissa, joissa itse tekeminen korostuu.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #14

Jalkapallofanit, jääkiekkofanit, naisia kaikki tyynni?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Olen aikalailla samaa mieltä, mutta toisaalta ei siitä tarvitse närkästyä, että lehti noin kirjoittaa. Se heijastelee ajan henkeä, kuten itsekin sanoit.

Minä katson, että mahdollisuus oman ideologian levittämiseen ja siitä keskustelemiseen on parempaa kuin stressaava mainosten nypertelimen, että saisi sentin sieltä ja toisen täältä. Toisaalta olisivat ne voineet edes kunniamaininnan antaa joillekin "parhaille bloggaajille", jotka eivät tee sitä rakkaudesta rahaan.

Terveisin ilmaisbloggajaa

Risto Koivula

" Mainitsematta jää vaikkapa palkittu Jukka Kemppinen, jonka historiaa ja tekijänoikeusjuridiikkaa koskevat postaukset ovat sivistäneet yhtä jos toistakin lukijaa. "

YLE:N "SUOMEN PARAS BLOGGAAJA" on sekopää HOURU"!

http://yle.fi/uutiset/suomen_paras_bloggaaja_neuvo...

" Suomen paras bloggaaja neuvoo: "Älä aliarvioi lukijoitasi" "

Hän ei noudata ohjettaan itse:

http://kemppinen.blogspot.fi/2011/03/joulupukki-on...

" Jostain syystä senkään sanominen ei ole korrektia, että Stalinin vainoissa menehtyi Neuvostoliiton kansalaisia huomattavasti enemmän kuin toisessa maailmansodassa, sotilaat ja siviilit mukaan lukien. Kuinka paljon enemmän, siitä keskustellaan, ja etenkin Ukrainan nälänhädässä kuolleiden noin 6 miljoonan sisällyttäminen lukuun on tietenkin tulkintakysymys. "

(Neuvostoliiton kansalaisia menehtyi II maailmansodassa melko tasan 20 mlj. "Kommunismin musta kirja" "löytää" "Stalinin uhreja" 8 mlj., joista 6 mlj. osoittautuu kuitenkin karkotetuiksi.)

Tuosta se alkoi (tai ainakin huomattin palstoilla...), sitten...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

Kemppisen blogia on käytetty (enne noita täysin ufologisia houruja) "suomalaisen heimokulttuurin (jollaista ei ole, mutta kyseessä oienee "tarjous") standardina" ....

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIn...

Joskus hän on kirjoittanut muutaman sanan asiaakin:

http://kemppinen.blogspot.fi/2006/08/essee-salaisu...

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-elama/2012/03/0...

Niko Sillanpää

Nuo "Suomen parhaat blogit" eivät ilmeisesti ole blogeja ollenkaan, vaan mainoksia.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kemppinen, ehdonta aatelia jaloimmassa mielessä. Kiitos Ossi tuosta Takkirautavinkistä, päässyt unohtumaan, nyt merkattu.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

En mä bloggais palkatta jos en tästä jotain saisi. Hyvää palautetta on kiva kuulla, ja tulee hyvä mieli jos tuntee kirjoittaneensa jostain oikeasti tärkeästä aiheesta. Vaikka tokihan sitä haluisi, että joku päivä saisi kirjoittelusta jonkinnäköistä palkkaakin. Nämä bloggaukset toimitkoot portfoliona sittenkun se päivä tulee.

Oon mä joskus yrittänyt jotain elämäntapablogia kirjoittaa, mutta ei se oo oikein onnistunut. Kun ihmisiä ei kiinnosta juurikaan mun tylsä elämä, tai sitten kirjoitan liian henkilökohtaisesti ja se saa kyseenalaista negatiivista huomiota.
Oishan se tietty kiva saada tuotelahjoja, mutta loppujen lopuksi, kirjoitan varmaan mielummin jotain, joka oikeasti tuntuu tärkeältä.

En minäkään sitä mieltä ole, että Suomen parhaita blogeja ovat nämä elämäntyyliblogit. Mä en oikeastaan ole tajunnut mikä niissä ihmisiä kiinnostaa, ketä kiinnostaa mitä joku laittoi tänään päälleen ja mitä ne teki päivällä? No, aika moni ilmeisesti. Kemikaalicocktailia olen lukenut itsekin joskus jos siellä on käsitelty aiheita mitkä kiinnostaa mua, kuten lisäaineiden haittavaikutukset. Eniten mulla tulee luettua usarin blogeja, Saku Timosta, ruokablogeja ja linkkejä mihin satun törmämään.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ei se toki ole minultakaan mitenkään pois jos joku on kiinnostunut vaikkapa muodista ja lukee muotiblogeja. Eikä sitäkään vastaan minulla ole mitään, että joku tienaa blogillaan. Mutta sitä en voi käsittää, että HS arvottaa jo otsikossaan blogit tuolla tavoin sen mukaan kuka tienaa niillä eniten. Ehkä se johtuu siitä, että toimittaja ajattelee oman työnsäkin kautta asian olevan niin, että "kirjoittamisesta täytyy maksaa". Ok, mutta aina tuo ei näy laadussa. Jostain kumman syystä esimerkiksi Hesarin kolumnit ovat joskus aivan uskomatonta sontaa vaikka niistä kirjoittajilel maksetaan. Hyvänä esimerkkinä vaikka Jarkko Tontin kolumnit. Joskin hänen viime aikojen kirjoitukset ovat olleet jo parempia, hänen blogikirjoitukset ovat hyvä esimerkki siitä ettei kirjoittamisesta maksaminen ole itsessään mikään laadun tae. Saattaa olla, että Tontin kirjat (vai kirja, en muista onko hän kirjoittanut useampia) ovat ihan kohtalaisia, mutta jostain syystä monet hänen kolumneistaan ovat olleet niin noloja pohjanoteerauksia, että tuntuu suorastaan väärydeltä että niistä on joku joutunut maksamaan (tässä tapauksessa HS). Samaan aikaan kun Uudessakin Suomessa kirjoitetaan paljon tasokkaampia kannanottoja ajankohtaisiin asioihin.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Hyvä kirjoitus. Tosin Hesarin näkemys bloggaamisesta ei heijastele vain "ajan henkeä" vaan kuvastaa myös sitä, että Lehdessä on selvä kirjoittamisnormatiivi, joka koskee muitakin asioita ja määrää sen, missä sävyssä asioista on puhuttava. Lehti harjoittaa tietoista asennemuokkausta ja mielipiteiden manipulaatiota, joka ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta, ja sikäli linja ei liene enää ajan hengen mukainen vaan ajasta jäljessä niin kuin lukijoiden ripitys aina on.

Jouni Nordman

Taitaa HS vain nykyistä lukijoita valistaa, sillä on tainnut naiset kyseisen lehden suurimmaksi tilaajille muodostua, joten journalistinen taso myös pitää lukijoiden tasolle asetta, sillä eihän he muuten ymmärrä mitä ovat lukemassa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Toisaalta jos bloggaa työkseen niin sitten on hihnassa sen suhteen mitä on "sopivaa" kirjoittaa. Jos on hyvä asema tai tunnettuutta muuten, niin lehdet tilailevat kolumneja vissiin aika helpostikin. Päätoimisena kolumnistina eläminen on kuitenkin mahdollista vain harvalle. Mainosblogin pitäjä on mainostaja, siitähän oli keskustelua että sponsoroidut blogit näyttäytyvät lukijalle helposti neutraaleina, vaikka ne ovat todellisuudessa melko edullisesti tuotepalkalla ulkoistettu saareke eri yritysten markkinointiosastoja.

Ongelma neutraaliuden suhteen on median kaikilla kentillä, Hesarilla on poliittinen kanta siinä missä kaikilla muillakin lehdillä (paitsi Seiskalla) ja YLE esimerkiksi toimii täsmälleen sen mukaan millaisena se katsoo poliittisten voimasuhteiden olevan. Vaalien aikaan uutisointi ja "dokumentit" eivät ole informatiivisia, tiedonvälityksen hengessä mainostajien intressistä piittaamatonta sivistysmateriaalia vaan jopa puhdasta propagandaa.

Edellä esitetyn valossa luen mieluiten blogeja joita ei ole sponsoroitu lainkaan tai jollain yhteistyöllä jonka voisi arvella sellaiseksi ettei se rajoita kirjoittajan vapautta näkökulmiensa ja aiheidensa suhteen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Ilmeisesti jutun kirjoittanut toimittaja Heini Maksimainen on Lily-portaalin toimitussihteeri. Tämä ehkä selittää vähän kirjoituksen kapeaa näkökulmaa.

Seppo Hildén

Medialukutaidon alkeita:

Katsokaa aina uutista lukiessa onko sen kirjoittanut mies-vai naistoimittaja, ja peilatkaa lukemaanne siihen.

Sillä monta kertaa tärkeintä ei ole se, mitä uutisessa kerrotaan vaan kuka sen on kirjoittannut.

Tuon Hesarin uutisen oli kirjoittanut naistoimittaja ja hän nosti esille vain naisten kirjoittamia blogeja. Jutun otsikoksi hän oli laitttanut "Suomen parhaat bloggaajat tienaavat kuin lääkärit". Otsikko oli epätarkka ja väärä, ja olisi pitänyt olla ennemminkin "Luetuimmat naisbloggaajat tienaavat kuin lääkärit"

Ei mulla muuta.

Alexius Manfelt

Ossi hyvä, toisaalta me täällä kirjotamme Niklas Herlinin sponsoroinnin tuella. Ilman häntä meillä ei olisi näin loistavaa yhteisöä, joista jotkut ovat tulleet melkein henkilökohtaisiksi ystäviksi. Mutta meidän ei onneksi tarvitse tienata tällä leipäämme, vaan se muodostuu tavalla tai toisella muusta tekemisestä.

Kun tuolla viitoin aiemmin miestenkin maksettuihin mainoksiin, joita jotkut sanovat blogeiksi, niin tarkoitin esim. seuraavaa tapausta: http://www.olivialehti.fi/private-blend/2014/09/01...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Vaikka kirjoituksestani toki voi sellainen kuva välittyä, kyse ei ollut niinkään kaupallisten blogien paheksunnasta vaan ennen kaikkea sen paheksunnasta, että HS määrittelee "parhaiksi bloggaajiksi" ne jotka tienaavat kaikkein eniten. Kuten jo edellä sanoin, ei muotiblogien lukeminen ole minulta mitenkään pois. Lukekoon niitä kuka hyvänsä joka tahtoo. Mutta kokonaan toinen asia on lähteä puhumaan blogeista yleisellä tasolla ja ottaa sitten tarkasteltavaksi ainoastaan nämä jotka HS:n jutussa oli otettu. Voin kuvitella, että esimerkiksi Kuopiossa asuva mummoni voisi jutun luettuaan saada aika oudon käsityksen bloggaamisesta. Jos kertoisin hänelle itsekin kirjoittavani blogia, hän suurella todennäköisyydellä kysyisi "paljonko sillä tienaat" ja hämmennys olisi suuri kun vastaisin "en penniäkään". Näin siksi, että Hesari käsittelee bloggausta ennen kaikkea ansaintakeinona redusoiden sen vain sellaisiin blogityyppeihin joissa kirjoittaminen tuottaa eniten. Silloin juurikin sivuutetaan tuokin mitä sanoit: muun muassa blogien muodostamat yhteisöt kuten tämä täällä Uudessa Suomessa. Vaikka tämän tosiaan omistaa Herlin, ihmiset kokoontuvat tänne keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ilman kaupallisia taka-ajatuksia. Ihmisten keskinäinen ajatusten vaihto ja keskustelu ylipäätään ovat itseisarvoisen tärkeitä ainakin minun mielestäni. Ehkä Hesarin jutun kirjoittanut toimittaja on eri mieltä ja siihen hänellä on tietysti täysi oikeus.

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Ruukinmatruunan, Kemppisen ja muiden bloggaukset ovat tosiasiassa erittäin marginaalitavaraa, jos katsotaan isommassa mittakaavassa. Muoti- ja kirjablogeilla on valtavasti enemmän lukijoita, ihan vastaavasti kuin BB:llä on enemmän katsojia kuin jollain yksittäisellä dokumenttisarjalla joka on oman marginaalisen alansa huippua. Toivottavasti tuossa bloggausuutisessa oli kyse siitä että yritettiin olla kiinnostavia yleistajuisesti kaikille, eikä esim. siitä että hesarin toimittajat lukevat enimmäkseen muotiblogeja.

Toimituksen poiminnat