Ossi Ojutkangas — sodassa kaikkia vastaan "En yritä loukata ketään erityisesti, vaan tasapuolisesti kaikkia." - Kalervo Palsa

Korruptiota vastaan on taisteltava – myös Suomessa

  • Riistakameran tallentama kuva, jossa Suomenojan satamasta vastaavat työntekijät varastavat Carbonen sähköjohdon.
    Riistakameran tallentama kuva, jossa Suomenojan satamasta vastaavat työntekijät varastavat Carbonen sähköjohdon.

Siitä on noin vuosi aikaa kun luin ensimmäistä kertaa Espoon Suomenojan sataman hämäristä tapahtumista ja siellä työskentelevän veneyrittäjä Massimiliano Carbonen kohtaamista ongelmista. Aluksi tapahtumista uutisoi lähinnä Espoon paikallislehti Länsiväylä ja uutisoitujen tapahtumien keskiössä oli esimerkiksi sähköjohdon varkaus, jossa tekijänä olivat riistakameraan tallentuneet Espoon kaupungin työntekijät. Tämä ja muut vyhtiin kuuluvat tapaukset ovat edenneet syyttäjän pöydälle, kuten Helsingin Uutiset kirjoitti 16.1.2015. Yhtään Carbonen törkeää kohtelua vähättelemättä totean, että aiheesta tuskin olisi kirjoiteltu näin paljon uutisia jos kyse olisi vain yhden ihmisen tragediasta. Carbone on tavallaan tehnyt palveluksen suomalaiselle yhteiskunnalle, sillä hänen sitkeä taistelu viranomaisia vastaan on nostanut esiin lukuisia muitakin hämäräpuuhia. Esimerkiksi tämä 17.1.2015 julkaistu HS:n jutuntynkä kertoo paljon. Se on sen verran lyhyt, että lainaan sen tähän kokonaisuudessaan: 

  • Espoon kaupunki alkoi selvittää Suomenojan sataman laajoja epäselvyyksiä, kun HS oli paljastanut ne syyskuun alussa.
  • Sisäinen tarkastus löysi useita puutteita ostoista, sopimuksista ja tilaajavastuista.
  • Vyyhtiin liittyvien rikosilmoitusten vuoksi suoritettavat tutkinnat ovat kesken.

Edelisestä listasta puuttuu myös HS:n aikaisemmin viime syyskuussa uutisoima juttu Suomenojan päälliköiden luvattomasta vapaa-ajan saarimökistä. Ilman Carbonen kiusaamisesta aiheutunutta kohua tämä uutinen olisi todennäköisesti jäänyt kokonaan kirjoittamatta. Uutinen osoittaa Espoon kaupungin viranomaisten kaksoisstandardin: samalla kun yrittäjää kiusataan säännöillä ja kielloilla, kierretään itse veroja. Tälle puistelin päätäni viime vuonna.

Nyt puistelen päätäni sille, miten vähän Espoon kaupunki on tehnyt asialle kuluneiden kuukausien aikana. Näiden kyseenalaisten tapahtumien keskiössä olevat kokoomuslaiset kaupungin työntekijät, el venesatamasta vastaava ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen ja liikuntapalveluiden johtaja Martti Merra, jotka molemmat ovat jatkaneet työssään normaalisti. Myös Carbonen kiusaaminen on jatkunut. Tällaisestako Espoon viranomaisille palkkaa maksetaan? Ei olekaan ihme, että monet espoolaisetkin ovat alkeneet vihastua. Aihetta käsitteleviin uutisiin on tullut paljon kommentteja myös espoolaisilta kokoomuksen äänestäjiltä. Heiltäkään ei ole tullut ymmärrystä sille, miksi kyseisiä viranomaisia ei ole siirretty syrjään vähintään rikostutkimusten ajaksi. Kokoomus esiintyy kyllä mielellään yrittäjien puolustajana, mutta tässä jupakassa kokoomuslaiset viranomaiset näyttäytyvät lähinnä Neuvostoliittoa muistuttavan autoritäärisen korruption ylläpitäjinä.

Suhtaudun yleensä melko varauksellisesti anonyymeihin kommentteihin, joita verkossa kirjoitellaan. Pääsääntöisesti niiden perusteella ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Toisaalta en voi väittää, etteivätkö ne joskus voisi olla suuntaa antavia. Vaikka ne eivät käykään varsinaisista todisteista, ne voivat antaa vihjeitä siitä mitä tunkiota kannattaisi tonkia. Suomenojan satamaan liittyvissä keskusteluissa usein toistettu väite on, että ko. sataman työntekijät ottavat vastaan lahjuksia. Satamassa asioiden hoitaminen kuten esimerkiksi venepaikkojen järjestyminen edellyttää enemmän tai vähemmän alueella toimivien työntekijöiden ”voitelua”. Eri keskusteluissa yleisimpänä esimerkkinä mainitaan viski-tai konjakkipullo, jonka luovuttaminen kaupungin työntekijälle saa asiat hoitumaan paremmin. Kuten edellä totesin, tällaiset puheet eivät ole todiste itsessään, mutta toisaalta kaikki muu huomioiden en jaksa epäillä näitä puheita niin paljon kuin ehkä muuten epäilisin. Sataman toimintaan kun on liittynyt muutenkin paljon kaikenlaista hämärää. Esimerkiksi polttoainesäiliöstä on mystisesti kadonnut noin 1200 litraa bensiiniä. Luvaton saarimökki on toinen hyvä esimerkki. En tietenkään pysty mitään todistamaan. Carbone onneksi asensi riistakameran, jolla sai kuvan sähköjohdon vievistä kaupungin työntekijöistä. Venäläistyyppiseen viranomaistoimintaan pitänee vastata venäläistyyppisellä tallentamisella. Venäjällähän on tavallista asentaa kamera auton konepeltiin ja pitää se päällä ajon aikana. Liikenneonnettomuuksia tapahtuu paljon ja kun niitä käsitellään, itse nauhoitettu todistusaineisto helpottaa kummasti. Suomessa sama ei ehkä ole tarpeen liikenteessä, mutta viranomaisten kanssa toimiessa vastaavanlainen tallentaminen on varmasti hyvä idea. Kun tavanomainen siviili joutuu viranomaisen kanssa vastakkain sana sanaa vastaan, pelkkä ääninauhoite voi olla ratkaiseva. Viranomainen ei voi väittää mitä tahansa jos on kuvaa tai ääntä kertomassa mitä on tullut sanottua tai tehtyä.

Pistän vielä toivoni suomalaiseen oikeusjärjestelmään. Jos tällaiset Carbonen tapaukset saadaan revittyä juurian myöten irti hyvä-veli-kasvualustastaan, voi oikeuden odottaa toteutuvan. Tämän onnistuminen edellyttää kuitenkin vankkoja todisteita. Tästä syystä kannustankin suomalaisia mahdollisuuksien mukaan tallentamaan paljon kuvaa ja ääntä viranomaisten kanssa käydyistä keskusteluista. Siihen jokaisella on lain suoma oikeus, kunhan ei tule rikkoneeksi kotirauhaa, mikä tässä tapauksessa tulee todella harvoin kyseeseen. Viranomaisen toimia saa tallentaa tämän ollessa työssä. Esimerkiksi kännykällä tai muulla välineellä voi nauhoittaa keskustelun, eikä tästä tarvitse viranomaiselle sanoa mitään. Joskus mainitseminen saattaa toki kannattaaa. Esimerkiksi lastensuojeluviranomaisten tiedetään kirjaavan asioita ylös hyvin eri tavoin jos heille kerrotaan keskustelun tulevan nauhalle. Toisaalta Carbonen kaltaisessa tapauksessa en nauhoittamisesta kertoisi, sillä juuri silloin nauhalle voi tulla tärkeä möläytys, kuten vaikkapa "lällänlällänlieru" joka osoittaa viranomaisen asiattoman käytöksen olevan todellista. 

Itse tietysti toivoisin, ettei tällainen nauhoittaminen olisi Suomessa tarpeen. Kyllä se kuitenkin valitettavasti on. Sillä vaikka päinvastaista väitetään, Suomessa on korruptiota. Todennäköisesti muuallakin kuin vain Espoossa. Carbone ei ole pelkkä uhri, esimerkki väärinkäytösten ja kiusaamisen kohteeksi joutuneesta yrittäjästä. Hän on myös myönteinen esimerkki siitä kuinka suomalaista korruptiota vastaan on taisteltava sitkeästi ja pitkäjänteisesti. Vain siten korruptio muuttuu näkyväksi ja siihen voidaan puuttua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

P.S. Viranomainen saattaa yrittää väärinkäyttää auktoriteettiasemaansa ja väittää, että kuvaaminen, nauhoittaminen yms. tallentaminen on kiellettyä. Tätä ei kuitenkaan kannata uskoa, sillä ellei sitten ko. nauhoittaminen tapahdu kotirauhan piirissä tai muussa vastaavassa poikkeusolosuhteissa, moinen väite on silkkaa sontaa. Esimerkiksi satama-alueella saa nauhoittaa ja videokuvaamisenkin kohteena saa olla työtään tekevä viranomainen. En tiedä voisiko viranomainen väittää jälkikäteen ettei ollut kuvaushetkellä suorittamassa työtään. Toisaalta silloinkin säilyy kuvausoikeus, sillä KUVAAMINEN on sallittua, JULKAISUN ollessa taas täysin erillinen asia. Tallenteen laittamisesta YouTubeen voi siis tulla periaatteessa juridisia seurauksia, mutta kuvaaminen/äänen nauhoittaminen ei itsessään ole rikollista kun kyseessä on sataman kaltainen paikka jota ei kotirauha suojele.

Tämä on siis oma käsitykseni asiasta, johon olen videokuvauskeikkojen vuoksi aiemmin perehtynyt. Jos joku oikeusoppinut tai muu löytää tästä huomauttamista, korjatkaa ihmeessä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jakoon meni!
Kiitos Sinulle.

Henry

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Pistän vielä toivoni suomalaiseen oikeusjärjestelmään" En kyllä asettaisi noin suuria toiveita suomalaista oikeusjärjestelmää kohtaan. Herrat on kuitenkin samassa vapaamuurariloosissa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuota kirjoittaessani arvasin, että tuohon kommenttiini tullaan tarttumaan. Ja voinhan tuohon kyynisyyteesi sillä tavalla yhtyä, että varsinkin käräjäoikeudessa ja joskus hallinto-oikeudessakin häärii syytettyjen kavereita. Silloin ei ole ihme jos oikeus ei toteudu. Uskallan tästä huolimatta väittää, etteivät nämä hyvä-veli-rakenteet ulotu ihan joka paikkaan. Tietysti silloin on jotain pahasti pielessä Suomessa jos vasta EU-tuomioistuimissa alkaa saada oikeutta. Viimeistään siellä on pöytien takana muitakin kuin pelkkiä omia kavereita.

Luulisi kuitenkin, että tässä Carbonen tapauksessa Kokoomuskin tajuaisi, että pelissä on heidän oma maineensakin. Vai kuinka korkeaa hintaa puolue on valmis maksamaan suojellakseen omiaan?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sananvapaus ja media ovat nykyaikana avainasemassa, jotta oikeus toteutuu. Ilman näitä kahta oikeuslaitos ja hyvät veljet/siskot voisivat tehdä melkein mitä tahansa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Joskus kyse on "vain" kiusaamisesta, johon siihenkin tulisi ilman muuta puuttua tavalla tai toisella. Tässä nimenomaisessa Espoon Suomenojan tapauksessa kyse on todennäköisemmin sitäkin suuremmasta vyyhdistä. Vai voiko olla ihan silkkaa sattumaa, että ko. sataman työt on kahminut käytännössä yksi yritys? Tässä Hesarin uutinen aiheesta:http://www.hs.fi/kaupunki/a1409633280799?ref=hs-art-artikkeli

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Esimerkiksi lastensuojeluviranomaisten tiedetään kirjaavan asioita ylös hyvin eri tavoin jos heille kerrotaan keskustelun tulevan nauhalle"

Aivan.Toki he myös väittävät,ettei syytetyillä,siis kuulusteltavilla ole oikeutta nauhoittaa,tai kuvata sessioita,joita he järjestävät.Siellä lakia kun rikotaan muutoinkin.Heillähän on tapana kirjata perheiden vanhemmista tarinoita ja kertomuksia,ilman näitä tapaamattakaan.HE ovat tuomioistuin.

Uhkailuin ja pelotteluilla he yrittävätkin estää perheitä taltioimasta "kuulusteluja"tai poliisien kotikäynneillä pelotella.Metkaa kun poliisit tunkeutuvat ihmisten koteihin,vaikkei siellä ole edes ketään kotonakaan...

Omaa perhettään,omalla kotipihallaan,oman talonsa sisällä sos.viranomaisten ja poliisien hakiessa lapsia pakkotoimin huostattavaksi,kuvaavaa tuomiolle.Vastoin lasten ja perheen tahtoa,huostatoimenpiteitä, uhataan syytteillä ja sos.viranomaiset kunnianloukkaus syytteillä!Kunnianloukkaus syytteillä??

Viranomaiset jotka tunkeutuvat traumoja aiheuttaen(lastensuojelulain vastaisesti)PERHEEN KOTIIN,ja riistävät lapset kodistaan väkivalloin.
Hah,hah,siinä sitä oikeutta suomen malliin.Tuollaiset pitäisi lähettää muuallakin uutisissa,kuin ulkomailla ja youtubessa.Avaisi ihmisten umpeen muurautuneet silmät tosiasioille.

Mielivalta oikeusko se olikin.Tässä maassa tapahtuukin toinen toistaan oudoimpia asioita,joista kukaan ei hiisku mitään,jos hiiskuu,huomaakin olevansa pian syytettyjen penkillä,tai linnassa.Hourulaankin on suljettu.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Saahan sitä väittä vaikka lehmien lentävän. Jos viranomaisten kohtaaminen tapahtuu esimerkiksi ihmisen omassa kodissa, on ko. ihmisellä oikeus tallentaa keskustelu. Äänen, kuvan tai molempien kanssa. Mitään lupaa keneltäkään ei tuohon tarvita. Viranomainen joka muuta väittää, valehtelee joko tahallaan tai sitten ei vain tiedä kuinka asia on. Harmi vaan, että moni suomalainen uskoo näitä perusoikeuksia kieltämään pyrkiviä viranomaisia. Ja sitten kun joku viranomainen jää kiinni huonosta tai peräti törkeästä käytöksestä, mitä tapahtuu? Yleensä ei yhtikäs mitään. Kukaan ei saa kenkää, eikä aina edes huomautusta. Vallankäyttöön liittyy aina vastuu, mutta miksi se jää viranomaisilta liian usein kantamatta?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siksi koska ihmiset pelkäävät,ja heitä uhkaillaankin.Ainakin lastensuojeluviranomaisissa es.huostaanotoilla.
Se on sillä lailla.Viranomaisilla on myös es.sos-ja terveydenhoidon alalla,ja tietääkseni muissakin viranomaisissa omavalvonta,eli he valvovat itse tekemisiään.Kukapa sitä omaa oksaansa sahaisi.
Heillähän on myös omat lakimiehet,asianajajat,syytesuoja jne.Eli pukki kaalimaan vartijana.
Koskee muitakin viranhaltijoita,ministereitä jne.Korppi ei korpin silmää noki.

EIO:lle meneviin valituksiinkin tekivät seulan,eli karsivat jo alkujaan ennakkosensuurin avulla ihmisiltä oikeuksia valittaa,ja saada oikeutta.Ovelia ovat,niinhän ne ovat lakejakin rukanneet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Tällaisestako Espoon viranomaisille palkkaa maksetaan? Ei olekaan ihme, että monet espoolaisetkin ovat alkeneet vihastua. Aihetta käsitteleviin uutisiin on tullut paljon kommentteja myös espoolaisilta kokoomuksen äänestäjiltä. Heiltäkään ei ole tullut ymmärrystä sille, miksi kyseisiä viranomaisia ei ole siirretty syrjään vähintään rikostutkimusten ajaksi."

Tässä on yksi espoolainen ihmettelijä, jolta alkaa mennä luottamus oman kunnan viranomaisten muuhunkin asianhoitoon. Naurun-tai lähinnä itkunaihetta oli lukea taannoin Länsiväylästä, että kunnanhallitus kävi isolla joukolla Englannissa tutustumassa puurakentamiseen!

Puurakentamiseen, josta Suomessa luulisi olevan ne parhaat tiedot ja taidot itsellään? Eikö valituilla edustajilla kunnanvaltuustossa ole mitään oikeaa kohtuullista ymmärrystä mikä on oikeasti tärkeää "tutkimusta" Espoon hyväksi, kun talouslama koettelee vähän kaikkea lapsista vanhuksiin?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Sen verta skeptiseksi oppinut elossani, että ihan kaikki ei aina ole niin yksinkertaista kun miltä näyttää.
Itselleni ei esim. selvinnyt mikä on tämän "kiusaamisen" taustalla. Jossain uutisessa mainittiin että sähköjohtoja viety ja saa "lunastaa korvausta vastaan", josta itse päättelin että kyse vaikkapa maksamattomista sähkölaskuista kaupungille? Rahastahan ne monet riidat alkavat, joten eiköhän siitä kyse tässäkin.
Toki tässä kirjoituksessa taidettiin tuoda enemmän esille jotain korruptio epäilyjä yms. eikä niinkään Carbonen asiaa. Sen verta useasti kuitenkin nimi mainittiin, että aloin sitä asiaa pohtia.

Toimituksen poiminnat