Ossi Ojutkangas — sodassa kaikkia vastaan "En yritä loukata ketään erityisesti, vaan tasapuolisesti kaikkia." - Kalervo Palsa

Tuotteistetaan suomalainen ankeus!

Alejandro Jodorowskyn ohjaamassa kulttimainettakin niittäneessä elokuvassa The Holy Mountain (1973) on hieno kohtaus, jossa alkemisti (Jodorowsky itse) muuttaa yhden päähenkilön ulosteen kultakimpaleeksi. Sen jälkeen hän sanoo tälle: ”Sinä olet uloste. Voit muuttaa itsesi kullaksi.”

Vaikka elokuvassa kyse on yksilöistä, samaa periaatetta voidaan soveltaa myös laajemmin yhteiskuntaan. Esimerkiksi suomalaisen yhteiskunnan ”sonnan” voisi muuttaa kullaksi, joksikin josta lopulta hyödymme. Nähdäkseni suomalainen ankeus on juuri tuollaista sontaa. Se on omintakeinen sekoitus itää ja länttä, jossa nuuskan ja mahorkan aromit sekoittuvat, muistuttaen historiasta niin Ruotsin kuin Venäjänkin alamaisuudessa. Tämä hyvin eksoottinen cocktail voisi viehättää turisteja ympäri maailmaa. Kuka tulee Suomeen ihailemaan Burger Kingiä tai Starbucks-kahviloita? Sen sijaan monikin voisi olla kiinnostunut suomalaisesta elämyspuistokonseptista Banksyn Dismalandin tapaan. Se saavutti tänä vuonna Yhdystyneessä kuningaskunnassa suuren suosion – pääsyliput lähes revittiin käsistä.

Samantyyppinen konsepti olisi helppo rakentaa Suomeen käyttämällä pelkästään suomalaisen kulttuurin tarjoamia ominaispiirteitä.  Ongelma vain on, että erilaiset ankeudet ja ankeuttajat ovat ripoteltuna ympäri maata. Ne täytyisi koota ja sijoittaa yhdelle rajatulle alueelle. Näin suomalainen ankeus voisi saavuttaa yhdessä paikassa lähes yli-inhimilliset mittasuhteet. Oma ehdotukseni Ankeuslandian sijainnille olisi Espoossa sijaitseva Suomenojan satama. Läheltä löytyy vettä (tarpeen erilaisille todella ankeille vesihuvituksille) ja alueella jo valmiiksi todella ankeat perinteet. Siellä vuosien ajan työskenteli kaupungin työntekijöitä harrastaen mm. yrittäjän aktiivista häirintää ja kiusaamista, sekä ottivat vastaan ”lasisia kukkakimppuja” eli etanolipitoisia lahjuksia. Aiheesta on käynnissä oikeusprosessi ja kyseiset kaupungin työntekijät on siirretty toisiin tehtäviin. Se on virhe – heidät pitäisi palauttaa alkuperäisiin tehtäviinsä Suomenojalle viimeistään sitten kun Ankeuslandiaa laitetaan pyörimään.

On toki totta, että Ankeuslandia on ristiriidassa suomalaisten usein toistaman väitteen kanssa: Suomessa ei ole korruptiota. Eihän sitä ole, kun sitä mitataan yksipuolisesti. Kuten tässä viime kesäkuussa julkaistussa Mtv:n uutisessa todetaan, luvut eivät kerro koko totuutta. Suomelle tyypillinen rakenteellinen korruptio jää piiloon Transparency Internationalin barometrissä, mutta moisen ei anneta haitata myyttiä suomalaisten turborehellisyydestä ja korruptoimattomuudesta. Kyse ei ole vain jostain yksittäisestä Espoosta, vaan esimerkiksi kaupunkien työntekijöiden hämäräpuuhia paljastuu aika ajoin muuallakin. Viimeksi tänään YLE uutisoi kuinka Porin palveluliikelaitoksen johtoon kuuluvia henkilöitä on joutumassa rikostutkinnan alaiseksi epäselvien matkalaskujen takia. Useiden eri puolueiden poliitikkoja on matkaillut akselilla Amsterdam, Zürich, Tallinna, Kuusamo. Kahdeksan hengen seurue yöpyi mm. hotelli Kämpissä joka on tunnetusti hotellien hintatasossa Suomen kärkikastia. Hotelli- ja ravintolalaskuja kertyi aika pino, eikä niitä hyväksytetty asianmukaisesti kaupungin johdolla. Mitä vastinetta porilaiset tällä tavoin käytetyille verorahoilleen oikein saivat?

Vaikka tällainen on vastenmielistä, harkiten toteutetussa Ankeuslandiassa ”maan tapa” voidaan kuitenkin hyödyntää kaupallisesti. Miksi emme tuotteistaisi ehtymätöntä luonnonvaraamme, suomalaista ankeutta? Me suhtaudumme itseemme aivan liian vakavasti. Siinäkin mielessä tällainen itseironinen Ankeuslandia olisi erinomainen tapa kääntää yhteiskuntamme ongelmat hyödyksi ja nostaa tärkeä aihe näkyvästi esille. Tämän ei tarvitse sulkea pois suomalaisen rehellisyyden myyttiä: voimme edelleen jatkaa sen toistamista kuten ennenkin. Ankeuslandiahan suorastaan alleviivaa rehellisyyttämme, sillä se tuo esiin kaiken ankeuden ja siihen liittyvän absurdin tragikoomisuuden! Tietysti ristiriita itäeurooppalaistyyppisen ankeuden ja kiiltokuvamaisen Suomi-kuvan välillä on ilmeinen. Nykyisin ristiriita selitetään pois, valitsemalla näistä (näennäisen) vastakkaisista näkemyksistä yksi ja torjumalla toinen. Sen sijaan voisimme valita molemmat yhtäaikaa ja hyötyä niiden yhteentörmäyksen synnyttämästä energiasta. Tuolla energialla voisimme lumota turistit, ihan silkalla omaleimaisella kulttuurillamme, ilman ylikansallisten tusinaketjujen ja tuotemerkkien vetoapua. Parhaimmillaan sivutuotteena saamme kaikenlaiset ankeuttajat, asemansa väärinkäyttäjät ynnä muut kulttuurimme rikkaudet keskitettyä yhteen paikkaan niin Espoosta, Porista kuin kaikkialta muualtakin Suomesta. Joko aloitetaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tyypillistä Suomen vähättelyä, muka-älymystön tapaan.

Blogin teksti on lähes yhtä ankea kuin valokuva. Suomi on edelleen hieno maa! (etenkin Salpausselän pohjoispuolella). Heips.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuskinpa olen ainoa jonka mielestä Suomi on sillä tavoin "valmis", etteikö korruptioon ja esim. kaupunkien työntekijöiden väärinkäytöksiin tulisi puuttua yhä enemmän. Sillä tavoin ei ole "valmis" mikään muukaan maa. Kaikkialla prosessi on aina jollain tavalla kesken. Ihan omasta hatustasi vedit tuon, että minä näkisin Suomen huonompana kuin muut maat. Tulkintasi kirjoituksestani kertonee enemmän sinusta kuin itse kirjoituksesta tai siitä mitä minä kotimaastani ajattelen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Käytyäni koiran kanssa ulkona syysmyrskyssä luin uudelleen kommenttisi ja löysin siitä paljon mukavan ankeita suomalaisia perinteitä. Kuten tällainen ad hominem-tyyppinen blogistin nimittely (tällä kertaa joskin aika lievä) ja valokuvan haukkuminen. Pohjois-Pohjanmaalla kasvaneena näen tuollaisessa oman arvonsa, vaikka sitä toki esiintyy toisinaan turhan paljon verkossa ja erityisesti täällä Uudessa Suomessa. Joka tapauksessa on hienoa, että jaksat tällaista ankeaa suomalaisen epäkeskustelun perinnettä ylläpitää. Eli ei keskustellakaan itse aiheesta vaan siirretään huomio välittömästi henkilöön. Kannatan avointa keskustelua, mutta toisaalta esteettisistä syistä pidän änkyrätyylistäsi ja siksi suosittelin kommenttiasi. Kiitos ja hyvää viikonloppua!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

I know where the immortals live!

Minusta kullan (tai kuolemattomuuden) tavoittelu on itsessään paska päämäärä, joka johtaa korruptioon.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Aina on ihmisiä jotka haluavat valtaa ja käyttävät sitä myös väärin. Ei heistä pääse eroon muuten kuin siten, että ihmiset päättävät enemmän tai vähemmän kollektiivisesti puuttua tuohon. Osa ongelmaa on siis myös se, että kansalaiset hyväksyvät korruption esimerkiksi "maan tapana". Vastuu ei siis kuulu yksin näille "kuolemattomille" vaan jossain määrin ihan kaikille.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"And so as I patrol in the valley of the shadow of the tricolour
I must fear evil, for I am but mortal and mortals can only die
Asking questions, pleading answers from the nameless faceless watchers
That stalk the carpeted corridors of Whitehall"
- Fish

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ossi, meillähän on jo Raahen Kummatti ja Kouvola. Ne tulisi vain tuotteistaa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Odottelen yhä Tommin kuittausta Facebookin puolellta liittyen hänen Raahe-kokemuksiin. Maailman vanhimman sukelluspuvun tunkeminen vähän joka esitteeseen, julisteeseen ynnä muihin on kyllä hyvä alku Raahelta. Ankeaa kuin mikä!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mainio ehdotus. Ahdistaa jo valmiiksi; käsi taskussa nyrkkiin puristuu.

Ankeus for experienced - kävijöille kannattaisi lisäksi suunnitella erilaisia, noviiseilta ja alaikäisiltä rajoitettuja teematiloja joissa esitettäisiin erilaisia performansseja niille jotka haluavat ylimääräisiä kiksejä ahdistukseensa.
Huone jossa toistellaan esim päivittäisiä someotsikoita ja puheenaiheita: harva siitä valituksen ja vaikerruksen määrästä selviää itsekään ahdistumatta. Saati sitten joku turisti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Puuhamaan viereen huumamaa?

--Huumamaa on paras paikka, huumamaa on iloinen, siellä vietät vaikka koko päivän harhaisen.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Tuosta "huumamaa" nimestä tulee mieleen amerikkalaisten rokkareiden keskuudessa toisinaan harjoitettu harrastus: LSD:tä naamaan ja sen vaikutuksen alaisena Disney Worldiin. Muistaakseni ainakin Marilyn Mansonin elämänkerrassa kuvaillaan, kuinka tuolla tavoin saa kyseisestä paikasta aikuisenakin irti vähintään yhtä hyvät kiksit kuin lapsena.

Toimituksen poiminnat