Ossi Ojutkangas — sodassa kaikkia vastaan "En yritä loukata ketään erityisesti, vaan tasapuolisesti kaikkia." - Kalervo Palsa

Alas sortokoneisto, loppu polyfobialle!

  • Alas sortokoneisto, loppu polyfobialle!

Turussa vastikään järjestettiin tasa-arvoa edistävä ja kaikentyyppistä sortoa vastustava Turku Pride. Siihen liittyen nähtiin pieni kohu verkossa kun Turun ainoa homobaari Suxes ilmoitti Facebook-sivullaan jättävänsä tapahtuman väliin. Varsinaista Suxesin julkilausumaa ei voi kommentoida, mutta täällä Suxesin Facebook-sivulla syntyi aiheesta varsin vilkasta keskustelua. Yritän lyhyesti kiteyttää mistä on kysymys: kaikki seksuaalivähemmistöihin kuuluvat eivät pidä tavasta jolla Turku Prideen on liitetty erityyppisiä aatteita ja ideologioita. Esimerkiksi tapahtuman julisteeseen oli ainoana ryhmänä erikseen huomioitu transsukupuoliset. Kaikki eivät ole pitäneet siitäkään, että puistojuhlan ruokamyyjiltä edellytettiin vain vegaania ruokaa. Suxesin Facebook-seinällä edellä linkkaama keskustelussa Turku Pridea puolustavat nostivat esiin transfobian ja yleisen sorron vastustamisen. Vegaaniruokaa perustellaan sillä, ettei eläintenkään kohtaamaa sortoa hyväksytä. Transsukupuolisten ja muiden sukupuolivähemmistöjen näkyvyyttä arvostelevat taas syyllistyvät transfobiaan. Tämä sai minut pohtimaan vieläkin yleisempää, mutta merkitykseltään aivan yhtä tärkeää polyfobiaa. Se on yksi keskeisimpiä patriarkaatin sorron muotoja jotka jäävät näissä keskusteluissa aivan liian vähälle huomiolle.

Lukemattomat ihmiset vastustavat sitä luonnollista tosiasiaa, että ihminen ei ole yksiavioinen. Tämän todistaa jo pieleen menneet monogamiset suhteet ja avioerot. Meidät aivopestään pienestä asti uskomaan, että ihmisen tulee olla yhden ainoan kumppanin kanssa koko elämänsä vaikka meidän luonto sanoo muuta. Meillä kaikilla ihmisillä on kuitenkin länsimaissa mahdollisuus oppia tästä pois. Tietoa aiheesta on saatavilla valtavasti ja kun avoimin mielin siihen tutustuu, jokainen järkevä sortoa ja fasismia vastustava ihminen muuttaa mielensä. Ihmisille on siis tarjottava mahdollisuus tutustua aiheeseen ja muuttaa käsitystään. He jotka eivät niin tee hyväksyvät monogamiaan perustuvan sortokoneiston ja fasistisen patriarkaatin. Näin he ovat myös modernin länsimaisen yhteiskunnan vihollisia asettuessaan lukumääräneutraalia avioliittolakia vastaan. Aivan kuten eläintenkin sorto on välittömästi lopetettava ja kaikki eläintuotanto ajettava alas, on lopetettava myös lukemattomien polyamoristen suhteiden häikäilemätön syrjintä. On suorastaan pöyristyttävää, etteivät edes kaikki homot ole valmiita torjumaan kaikkea mahdollista sortoa ja fasismia!

Edistys etenee onneksi monella rintamalla. Panen toivoni koko ajan kehittyvään lääketieteeseen ja teknologiaan. Tulevaisuudessa polyfobia voidaan tehokkaasti diagnosoida mielenterveyden häiriöksi ja siihen löytyy varmasti tehokkaat lääkkeet. Toivon mukaan lääkitseminen on pakollista esimerkiksi korkeisiin tehtäviin päästäkseen. Päättäjien kuten poliitikkojen tulee olla polyfobiasta täysin vapaita voidakseen rakentaa täysin sortovapaan yhteiskunnan. Toivottavasti tulevaisuudessa esimerkiksi presidentinvaaleihin ei voi osallistua muut kuin polyamorian (ja kaiken muunkin tasa-arvon ja sorron vastaisuuden) hyväksyvät ehdokkaat. Ehkä tulevat sukupolvet ovat paljon parempia kuin me. Koko ajan kehittyvä ihmisen geenimuuntelu voi myös auttaa meitä. Lapset voidaan jo ennen syntymää geenimuunnella kaikkea sortoa vastustaviksi, kaikin puolin hyviksi ihmisiksi. Näin tulevaisuuden maailmassa koko yhteiskunta on 100% turvallinen tila kaikille eikä sortoa enää esiinny minkäänlaisessa muodossa. Ihmiset osaavat myös puhua täydellisesti toisilleen loukkaamatta lainkaan toisiaan eikä kukaan koskaan "triggeröidy".

Toivottavasti tähän polyfobiasta täysin vaapaaseen yhteiskuntaan päästään vielä minun elinaikanani. Toistaiseksi voin juridisesti olla naimisissa vain vaimoni kanssa, mutta kun lukumääräneutraali avioliittolaki vihdoin tulee Suomessa voimaan, menen välittömästi naimisiin myös itseni kanssa. Tältä osin minäkin olen sorrettu, vaikka muuten tiedostankin olevani äärimmäisen etuoikeutettu valkoinen heteromies. Olen pahoillani siitä, etten osaa riittävän usein hävetä tuota normaalia puolta itsessäni, mikä voi houkutella minut lyhyeksi hetkeksi kuvittelemaan maailman olevan melko hyvä sellaisena kuin se on. Sitä se ei kuitenkaan ole! Ei ennen kuin polyfobia on kukistettu lopullisesti. Kenen joukossa sinä seisot?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Aina yhtä luotettava "Good Housekeeping" -lehti raportoi miten Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa moni nainen on nainut itsensä.
http://www.iltalehti.fi/pinnalla/20161223220004501...

Minusta tuo on äärimmilleen vietyä polyfobiaa, jos avioliittoon ei hyväksy lukumääräisesti edes kahta. Mitä seuraavaksi: Avioliitto jossa ei ole ketään?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kyllähän se näin on, että lukumääräneutraalin avioliiton tulee sallia sekä yksiavioisuus (itse itsensä kanssa) että nolla-avioisuus (ei ketään). Nollakin on numero. On numerosyrjintää väittää muuta!

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Minun mielestäni kokonaisluvuissa pitäytyminen kumppanien määrässä on äärimmäistä sortoa desimaalilukuja kohtaan. Ihmisen on voitava mennä naimisiin myös puolikkaiden ja neljäsosien jne kanssa!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Toivottavasti tähän polyfobiasta täysin vaapaaseen yhteiskuntaan päästään vielä minun elinaikanani."

Pertti Rönkön mukaan moniavioisuus on nyt sallittu tuomioistuimen päätöksellä Saksassa. Ei mene pitkään meilläkään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Yksiavioisuus on kaiketi ollut aikoinaan käytännön pakosta muodostunut normi, johon ajauduttiin yhteiskunnallisen vakauden parantamiseksi. Siinä vissiin tuppaa käymään luonnostaan niin, että seksuaalinormittomassa yhteiskunnassa naiset hypergamisina haluavat pääsääntöisesti parhaita miehiä, joita on vain vähän. Parhaat miehet saavat monta naista/vaimoa. Tällöin suuri osa miehistä jää ilman seksiä, avioliittoa ja perhettä, josta taas seuraa se, ettei heitä motivoi olla tuottavia jäseniä yhteisölle ja yhteiskunnalle.

Tulevaisuudessa toisaalta ihmisten työpanosta tarvittaneen teknologisen kehityksen myötä entistä vähemmän, jolloin tarve monogamialle vähenee yhteiskuntaa kasassa pitävänä normina.

Käyttäjän aesalli kuva
Arto Salli

Lajineutraalisuuden lisäksi myös miinus-merkkiset liitot hyväksyttävä! Yksikin vaimo voi olla aivan liikaa, ja vaikkapa miinus kolme sellaista voisi olla paljon parempi!

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En myöskään ymmärrä miksi rajoittaa identiteettikysymykset pelkkään sukupuoleen. Ei pidä toimia vain horisontaalisesti vaan myös vertikaalisesti: ihminen voi kokea myös olevansa eri lajia! Onneksi tulevaisuudessa teknologia kehittyy niin että ihmnen voi muuttaa itsensä kissaksi jos kokee sellainen olevansa. Modernin länsimaisen ihmisen keskiössä on ihmisen oma tahto ja sitä tulee kunnioittaa kunhan sen seuraaminen ei vain tuota suoraa, helposti mitattavaa kärsimystä.

Toimituksen poiminnat